Theatertour SUPERNOVA

RECHTENVRIJ INTERVIEW

 

Zazí – SUPERNOVA

 

Zazí betreedt, na twee eigen liedprogramma’s en een theatertour met Hans Dorrestijn, opnieuw het podium. Gefascineerd door de oneindigheid van het heelal en de mysterieuze schoonheid van een SUPERNOVA, zetten ze hun muzikaliteit in om u een aanstekelijke avond te bezorgen. Dafne, Margriet en Sabien bespelen een grenzeloos spectrum aan instrumenten en zingen meerstemmig en meertalig. Ze zijn onder andere bekend van hun radiohit Turn Me On en optredens bij Pauw en de Top 2000 a Gogo.

 

Jullie nieuwe liedjesprogramma heet SUPERNOVA. Zijn jullie alle drie zo gefascineerd door het universum?

Sabien: Jazeker. Het heelal heeft iets ongrijpbaars, iets mystieks. Als je naar de sterren en de maan kijkt wordt je je opeens bewust van de tijd. Bewust van het feit dat er al zoveel tijd voor ons voor bij is gegaan en dat er na ons ook nog van alles zal gaan gebeuren. Je beseft je dat de tijd een soort lijn is waar je zelf maar een klein onderdeel van bent.

Margriet: Dat roept veel vragen en gedachten op. Wat is mijn aandeel op deze lijn? Wat draag ik bij?

Dafne: We zijn dus vooral gefascineerd door het grootse en tegelijkertijd nietige gevoel dat je bij het heelal hebt. Het is niet zo dat we in onze vrije tijd met onze neus in de wetenschappelijke boeken zitten. Als wij tegen mensen zeggen dat ons nieuwe programma SUPERNOVA heet, reageren mensen meteen enthousiast en vragen wat wij bijvoorbeeld van de laatste NASA ontwikkelingen op het gebied van partikels vinden. Dan staan wij wel met een mond vol tanden.

 

Waarom hebben jullie je programma dan SUPERNOVA genoemd? En niet een meer algemene titel gekozen die met het heelal te maken heeft?

Margriet: De titel hebben we opgedaan toen we met zijn drieën in Los Angeles waren en naar het Griffith Observatory waren. We stonden met zijn drieën voor een enorme afbeelding van een supernova en toen wisten we dat dit de titel moest zijn.

 

Jullie hebben een liedjesprogramma. Op welke manier voeren jullie het thema SUPERNOVA door in de muziek?

Dafne: Een Supernova is een ster die te groot wordt voor zichzelf. Zo groot dat hij implodeert en vervolgens explodeert. Het kan dan twee kanten op: er ontstaat een zwart gat, of een nieuwe ster. Het thema verdwijnen en toch blijven houdt ons op dit moment erg bezig en daardoor gaan automatisch veel van onze liedjes daarover.

Sabien: Hoewel het niet zo was dat toen we aan nieuw repertoire zijn gaan werken, de liedjes alléén maar over een Supernova hoefden te gaan. We hebben dat juist een beetje los proberen te laten. Grappig genoeg bleek er, toen we alle liedjes uiteindelijk bij elkaar voegden, toch die duidelijke lijn te zijn. Tijd: het verstrijken van tijd, terugkijken, ouder worden, loskomen, afscheid nemen. 

 

Jullie zijn drie hele verschillende persoonlijkheden, ook op het podium. Merk je daar iets van tijdens het maakproces?

Dafne: Jazeker. In het maakproces pakken we alle drie een heel verschillende tak aan. Dit gaat vrij natuurlijk. Ik hou me het liefste met de liedjes en teksten bezig. Margriet heeft waanzinnige kostuums gemaakt en het artwork gedaan.

Margriet: Sabien heeft zich gestort op ons nieuwe project Ableton, waardoor we met de computer muziek en sounds kunnen maken.

Sabien: We hebben alledrie onze eigen kijk op dingen en praten veel met elkaar om te horen en begrijpen hoe we over bepaalde dingen denken. Het is leuk dat we soms op een totaal andere manier naar dingen kijken, omdat je daardoor meer variatie krijgt. 

 

Jullie zijn eigen producent, wat vrij uniek is. Is dit wat jullie betreft een voordeel of een nadeel?

Sabien: Zowel een voordeel als een nadeel. Je hebt veel vrijheid, kunt doen wat je wilt, maar eigen producent zijn betekent ook dat je álles zelf moet doen. Tot aan het koken op de dag dat je in het theater moet spelen, toe.

Margriet: We kunnen wel alles zelf kiezen. Dat is heel fijn. We staan dus ook achter alles wat we doen. Dat is volgens mij wel anders als je in opdracht van een producent werkt.

Dafne: Het nadeel is wel dat de tijd en energie die je het liefst aan het creatieve proces en repetitie zou besteden, veelal op gaat aan organisatorische zaken. Het zou echt heerlijk zijn als iemand ons af en toe zou zeggen wat er allemaal gedaan en afgestreept is en dat alles goed komt. Dat wij ons gewoon alleen maar lekker op de inhoud hoeven te focussen.

 

Hoe is het voor jullie om op tournee te zijn? Jullie zijn met drie vrouwen, gaat dat altijd goed?

Dafne: Ik vind tournee altijd superleuk. Met z’n drieën voorin in het blauwe bestelbusje van Sabien op pad naar een nieuw, onbekend oord. Het zijn lange dagen, maar wij zijn alleen tijdens de winter op tournee dus dan zijn die lange dagen in een theater altijd wel knus.

Sabien: Doordat we zoveel samen zijn, ontstaan er natuurlijk wel eens wat irritaties, maar inmiddels kennen we elkaar zo goed dat we wel weten hoe we daar mee om moeten gaan.

Margriet: Het is een beetje als een huwelijk. Of als zusjes. 

 

Wat voor soort muziek kunnen mensen verwachten als ze naar SUPERNOVA gaan?

Margriet: Onze muziek is wat meer pop dan voorheen. Ik speel nu voornamelijk bas, Dafne elektrische gitaar en Sabien toetsen. Meer een bandjesformatie eigenlijk. Al blijven we ook nog trouw aan onze cello, piano en accordeon.

Sabien: De sfeer is dromerig, buitenaards, maar ook met humor en verrassingen en altijd een beetje melancholie. 

Dafne: En Nederlands-en Engelstalig. Twintig nieuwe nummers!

 

Waarom spelen jullie liever in het theater dan op poppodia?

Dafne: Het is misschien een flauwe metafoor, maar je kunt letterlijk je eigen universum opbouwen in een theater. Je komt binnen in een lege, zwarte zaal en creëert daar binnen een paar uur je eigen wereld. Dat vult zich dan ’s avonds met publiek. Met mensen die openstaan voor dingen. Vervolgens moet je die mensen de rest van de avond zien te behagen. Je moet continu in de gaten houden waar ze zitten en of ze er nog bij zijn. Die dynamiek vind ik heel interessant.

Margriet: Ook kun je in het theater hele mooie dingen doen met sfeer. Met licht, kleding en decor. Ieder lichtstraaltje en ieder geluid telt, want de mensen zijn doodstil.

Sabien: Bij poppodia is dit toch moeilijker, al was het alleen al omdat de bar tijdens het optreden ook gewoon open. Als mensen een liedje wat minder interessant vinden, kunnen ze even een biertje halen en wat kletsen met elkaar. Dat haalt toch een beetje de magie weg. 

 

Welke doelgroep hopen jullie te bereiken?

Margriet: Iedereen is welkom bij ons, echt iedereen. We richten ons niet specifiek tot een bepaalde doelgroep.

Dafne: Wel hebben de liedjes in SUPERNOVA te maken met een thematiek die ons drieën, en veel mensen van onze leeftijd om ons heen, op dit moment bezig houdt. Daarom denk ik dat twintigers en dertigers zich zullen herkennen in onze liedteksten.

Sabien: Helaas is deze leeftijdscategorie wat schaarser in het theater. Ook bij ons. Ons publiek is tot nu toe veelal zestig plus geweest. Hopelijk blijven die mensen komen, maar ik hoop dat we daarnaast ook wat jonger publiek aan zullen trekken voor dit programma.

 

SUPERNOVA speelt tot en met 31 januari 2016 in de Nederlandse theaters. Zie www.zazimusic.com voor meer informatie.